Clicky

  • Voor 14:00 uur besteld,
    morgen bezorgd
  • Gegarandeerd bubbels
  • Veilig betalen en achteraf betalen mogelijk

Champagne etiquette

Champagne is een bijzondere wijn die mensen al eeuwen lang geassocieerd hebben met viering en grote gebeurtenissen. Gemaakt voor onder andere grote hoven, koningshuizen en verschillende groten der aarde, zal het niet verbazen dat het drinken van champagne bij officiële gelegenheden gepaard gaat met etiquette en goede (tafel)manieren.
 

- Openen van een champagnefles
- Sabreren
- Champagne schenken
- Champagne proeven
- Champagne serveren
- Champagne uitserveren
-
Champagne bijschenken
- Leeggeschonken champagneflesOpenen van een champagnefles
Hoe leuk het ook kan zijn om een champagnekurk met een flinke knal weg te laten schieten, het zal een echte liefhebber / kenner met afgrijzen vervullen! En het moge duidelijk zijn dat het vervolgens uit de fles laten klotsen van de champagne al helemaal uit den boze is. Nee, wie het ontkurken van een goede fles bubbels serieus neemt zal beamen dat het openen van een champagnefles (zonder sabel wel te verstaan) op zich eigenlijk een hele bedeesde aangelegenheid is.

 

Voor het openen van een champagnefles dient men als eerste de capsule (het verpakkingsmateriaal om de hals en de kurk) deels te verwijderen; het blootleggen van de kurk en muselet is voldoende. Het muselet, dit is het ijzerdraad dat de kurk op z'n plek houdt, wordt vervolgens losgedraaid. Hierna kan de champagne werkelijk worden geopend. Houd hiervoor de fles onder een hoek van 45 graden van het lichaam af en maak de kurk los door voorzichtig de fles te draaien. Let op: houd de kurk met je hand tegen om te voorkomen dat de kurk los "plopt". Hierbij gaat namelijk teveel koolzuur in een keer verloren. Wanneer een champagnefles op de juiste wijze wordt geopend zal alleen een bescheiden gesis ("le soupir amoureux") hoorbaar zijn.
 

Sabreren
Sabreren is een ceremonieel gebruik voor het openen van champagne waarbij gebruik wordt gemaakt van een sabel. Hierbij wordt de champagnefles in een hand bij de voet vastgehouden zodat de kurk van het lichaam af gericht is. Vervolgens slaat men de sabel langs de hals tegen de rand onder de opening. Bij een goed uitgevoerde slag zal de rand, met de kurk er nog in, bij de naad van de hals schoon afbreken. Eventuele glasscherven die hierbij zouden kunnen ontstaan worden door de druk van het ontsnapppende gas naar buiten gedrukt waardoor je de champagne veilig kunt drinken.

Het zal voor zich spreken dat enige voorzichtigheid wel op z'n plaats is bij het uitvoeren van een sabrage. Behalve dat goede kundigheid vereist is, bestaat er altijd een zeker risico dat de sabrage mislukt door verhoogde druk in de fles of mankementen aan het glaswerk.


Champagne schenken
Een goede ober zal bij het schenken van champagne altijd gebruik maken van een doek die hij of zij al in handen heeft voordat de champagnefles uit de koeler wordt gehaald. Eventuele druppels uit de koeler die nog aan de fles plakken worden zo opgevangen.

Bij het schenken wordt de fles vastgehouden met een duim in de ziel door het doek heen en met het etiket omhoog gedraaid. Het etiket dient namelijk altijd zichtbaar te zijn voor degenen voor wie de champagne wordt geschonken. De champagne kan het beste geschonken worden wanneer het glas schuin wordt gehouden zodat de champagne zachtjes tegen de zijkant van het glas kan vloeien. Op deze wijze gaat er zo min mogelijk koolzuur verloren. Tijdens het schenken mag de champagnefles officieel het glas niet raken!

Champagne proeven
Ook bij champagne is het gebruikelijk dat een persoon aan tafel de champagne proeft voor deze aan alle gasten wordt geschonken. De "proever" krijgt hiervoor een glas geserveerd dat voor een kwart gevuld is.

Champagne serveren
Hoewel er op de markt uiteenlopend gevormde champagneglazen te vinden zijn, laat champagne zich het beste drinken uit een zgn. flûte. Dit is het bekende tulpvormige model met een dunne wand. Champagne wordt altijd gekoeld geserveerd en heeft de ideale drink temperatuur tussen de 7oC en 9oC. Voor het koelen van champagne wordt vaak een speciale champagnekoeler gebruikt. Champagnekoelers zijn over het algemeen groter dan gewone wijnkoelers zodat ze ook gebruikt kunnen worden voor de grotere champagneflessen.

Champagne uitserveren
Nadat de proever van de tafel zijn of haar goedkeuring heeft gegeven kan de champagne uitgeserveerd worden aan rest van het gezelschap. Hierbij is het gebruikelijk dat eerst bij de andere gasten de champagne wordt ingeschonken, alvorens het glas van de proever gevuld wordt. Champagne wordt nooit tot aan de rand, maar tot driekwart van het glas gevuld.

Bij het uitserveren worden de glazen nooit over de tafel heen gevuld maar is het de regel dat men over de rechter schouder van de gasten de champagne schenkt.

Champagne bijschenken
Hoewel hier de nodige discussies over gevoerd zijn (en nog steeds worden...), wordt in de meeste gevallen de vuistregel gehanteerd dat een glas eerst geheel leeggedronken dient te zijn voordat er wordt bijgeschonken. Op deze manier kan iemand die geen champagne meer wil drinken dit eenvoudig aangeven door een bodempje in het glas te laten staan. Dit voorkomt een mogelijk ongemakkelijke situatie waarin een gast een aanbod voor meer champagne moet afwijzen.

Leeggeschonken champagneflessen
Zelfs voor lege flessen champagneflessen bestaan officiële gebruiken. In tegenstelling tot wat vaak gedaan wordt met wijnflessen, worden champagneflessen op officiële gelegenheden zeker niet ondersteboven in de koeler geplaatst. In plaats daarvan wordt de champagnedoek over de koeler gespreid waarop de lege champagnefles horizontaal en met het etiket naar boven wordt geplaatst.