Clicky

  • Voor 14:00 uur besteld,
    morgen bezorgd
  • Gegarandeerd bubbels
  • Veilig betalen en achteraf betalen mogelijk
088-1108095
Klantenservice open

Op het champagne-etiket

Voor het kiezen van een geschikte champagne kan veel informatie teruggevonden worden op de etiketten van de verschillende flessen. Wie deze gegevens op de juiste wijze weet te interpreteren kan het kaf van het koren scheiden en veel te weten komen over de achtergrond van de gekozen champagne.

De volgende informatie moet op het etiket terug te vinden zijn:

- "Champagne" als aanduiding voor de drank in de fles. De schrijfwijze van het woord "champagne" is hierbij van belang. Wanneer er bijvoorbeeld C-ampagne of Ciiampagne staat heeft men te maken met de niet mousserende wijn uit het Zwitserse Champagne.


- De naam van de champagneproducent of merk 


- De plaats van herkomst van de champagneproducent


- De soort champagne (bijvoorbeeld: brut, extra dry, sec, demi-sec)

 

- Registratienummer bij het CIVC (Comité interprofessionnel du vin de Champagne). Deze registratienummers worden altijd vooraf gegaan door een van de volgende afkortingen die informatie verstrekken over de producent(en):
* CM = "Coopérative de Manipulation" duidt een coöperatie die zelf champagne produceert aan.
* MA = "Marque Auxiliaire" duidt een merk aan dat niet toebehoort aan een champagneproducent zelf, maar aan de verkopende partij zoals bijvoorbeeld een supermarkt.
* NM = "Négociant-Manipulant" betreft een champagne die afkomstig is van een champagnehuis dat werkt met zowel druiven uit eigen teelt, als druiven die aangekocht zijn van andere producenten
* RC = "Récoltant-Manipulateur" betreft champagne van een producent die aangesloten is bij een coöperatie o RM = "Récoltan-Manipulant" betreft een champagne van een producent die uitsluitend werkt met druiven uit eigen oogst.
* SR = "Société de Récoltants" duidt een groepering van onafhankelijke champagneproducenten aan.

 

Wanneer het gaat om een "champagne millésimé" (een champagne die uitsluitend gemaakt is van druiven uit hetzelfde oogstjaar) staat er ook een jaartal op het etiket vermeld.