Clicky

  • Voor 14:00 uur besteld,
    morgen bezorgd
  • Gegarandeerd bubbels
  • Veilig betalen en achteraf betalen mogelijk

Smaak Champagne

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waar waarom een champagne smaakt zoals hij smaakt? Waarom deze herkenbare smaak van champagne zo geliefd is bij velen? In de eerste instantie zul je waarschijnlijk denken aan de tot champagne verwerkte druiven. En voor wie nog iets verder gaat zullen misschien zaken als jaartallen, de méthode champenoise, de gebruikte houten vaten en de speciale 'finishing touches' van de verschillende champagnehuizen de revue passeren. En wat is nu het leuke? Het heeft er inderdaad allemaal mee te maken. Maar... de echte smaakmakers blijken, uit heus onderzoek overigens, toch echt de bubbels te zijn!

Bubbelende smaakmakers
Hoewel uiteraard de gebruikte "ingrediënten" en het productieproces van champagne aan de basis staan van de uiteindelijke smaak, zijn het dus de bubbels die uiteindelijk de smaak ook daadwerkelijk afleveren op je smaakpapillen. Een standaard fles champagne bevat gemiddeld zo'n 5 liter CO2 en produceert daarmee een gigantische hoeveelheid belletjes. Met een bubbeldiameter van ongeveer een halve millimeter kom je dan uit op enkele honderden miljoenen bubbels per fles. Oftewel zo'n tien miljoen per glas... Voor de echte liefhebbers van goede science facts: dit resulteert in een grensoppervlak tussen de champagne en de belletjes van een slordige acht vierkante meter per glas!

Ja leuk al die informatie over belletjes; maar hoe werkt het nou?!
De smaak van champagne wordt vooral "gedragen" door de kleine belletjes die steeds maar uit je glas springen. Zodra de fles ontkurkt is worden de smaakbepalende stoffen door de bubbels van het opgeloste koolzuurgas naar boven gebracht. Eenmaal bij het oppervlak aangekomen ontploffen de belletjes waarbij "aerosolen" worden gevormd. Aerosolen? Ja, minuscule vloeistofdruppeltjes vergelijkbaar met de mist die ontstaat boven grote schuimende golven van een ruwe zee. Uit onderzoek is nu gebleken dat die minidruppeltjes bomvol zitten met verscheidene krachtige aromamoleculen. De concentratie van deze aromamoleculen in deze aerosolen is daarmee ook vele malen hoger dan in de "achtergebleven" champagne in je glas. Dit verklaart dus ook meteen waarom champagne lang niet meer zo lekker is als de prik eruit is: De smaak is met de bubbels letterlijk uit je glas geëxplodeerd!

Maar hoezo zit de smaak van champagne dan in die bubbels?
Goede vraag. Dit heeft te maken met het feit dat deze aromamoleculen "amfifiel" zijn; Aan de ene kant passen ze goed in water maar aan de andere juist weer helemaal niet. Verwarrend? Het betekend dat deze aromamoleculen in Champagne "oppervlakte actief" zijn en zich dus het gemakkelijkste concentreren op het grensvlak tussen de bubbels en de vloeistof. Champagne in dit geval dus... Op dit grensvlak bevinden de moleculen zich aan de ene kant in de droge bubbel en aan de andere kant in de champagne. Op deze manier liften ze met de belletjes mee naar boven. Wanneer de bubbels uiteindelijk ontploffen blijven de aromamoleculen voornamelijk in de vloeistof (de aerosolen dus) zitten. En dat proef je!