Clicky

  • Op werkdagen voor
    14:00 besteld,
    vandaag in huis
  • 7 dagen versgarantie
  • Veilig betalen en achteraf betalen mogelijk
088-1108095
Klantenservice open

Studenten en Champagne

In deze rubriek zijn diverse artikelen te vinden die met name voor studenten interessant of leuk kunnen zijn.

Champagneman" of "Champagnemeisje"? Dé originele bijbaan
Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen op een feest of receptie: De Oester- en Patamannen, de Kaviaar- en Bitterballenmeisjes.
Het klinkt in de eerste instantie misschien als een humoristische act maar niets is minder waar! Deze jongens en meiden nemen hun werk serieus en presenteren hun delicatessen als echte, goed getrainde professionals. Met plezier en spontaniteit begeven zij zich tussen de aanwezige gasten en halen hen ter plekke over tot het proeven van de lekkere hapjes.
Inmiddels is er een nieuw fenomeen op de feestvloer gesignaleerd... Het kon natuurlijk niet uitblijven: de Champagnemeisjes hebben hun entree gemaakt. Gewapend met een goede dosis kennis serveren zij de feestgangers ter plekke de luxe mousserende wijn en vertellen ze over de champagne die wordt geschonken. Een gegarandeerde hit die op feesten zeker voor een extra leuke sfeer zal zorgen!

De Champagnemeiden en -mannen zijn zeer gewild en het hele concept zit flink in de lift. Een idee voor de enthausiaste student die een originele bijbaan niet uit de weg gaat?

 

Druivenplukken in de Champagne
Voor diegene die een vakantie- of tijdelijke baan zoekt zonder franje en opsmuk, toch even lekker van huis wil en niet bang is voor stevige lichamelijke arbeid, kan natuurlijk druiven gaan plukken in "La Champagne". Deze mooie wijnstreek trekt al jaren vele vakantiearbeiders uit diverse landen, die voor een korte periode hun handen uit de mouwen steken om de wijnoogst binnen te halen.

Druivenplukken is lichamelijk pittig werk en je zal aan het eind van je werkperiode hoogst waarschijnlijk behoorlijk moe zijn! "Moe edoch tevreden"; want werken als druivenplukker in de Champagnestreek is een fantastische gelegenheid om goed kennis te maken met de schoonheid en cultuur van het land en in het bijzonder van deze beroemde streek. Velen gingen je voor en werden al werkende verliefd op deze speciale levenswijze in dit speciale stukje Frankrijk. Een waarschuwing is dus op z'n plaats: De kans bestaat dat je nooit meer terug naar huis wilt!

Als je besluit om de stap toch te nemen, waar begin je dan? Je kunt bijvoorbeeld op de bonnefooi naar La Champagne gaan en aankloppen bij de eerste de beste wijnboer die je tegenkomt. Zo zijn velen aan hun eerste baan als druivenplukker gekomen. Indien deze aanpak voor jou iets te vrijblijvend is heb je ook nog de optie om via een gespecialiseerde organisatie je werkvakantie te boeken. Deze reizen worden binnen een heel breed scala georganiseerd: van geheel basic tot zeer luxe compleet met diners en overnachtingen in chateaus en hotels. Uiteraard vertaald dit zich in de prijzen die de verschillende reisorganisaties hanteren.

De druivenoogst in de Champagnestreek vindt plaats rond september. Aangezien de ontwikkeling van de druiven afhankelijk is van het weer in dat jaar, kan de precieze periode van jaar tot jaar verschillen. Geïnteresseerd? Kijk bijvoorbeeld op
druivenplukken.nl.

 

Diploma- of buluitreiking: in ieder geval mét champagne!
Eindelijk is het zover. Jarenlang heb je er hard en serieus (!) voor gewerkt; de eindstreep is bereikt! Je hebt je studie met goed gevolg afgerond en binnenkort mag je je felbegeerde diploma of bul in ontvangst nemen.

De uitreiking van een diploma of bul is meestal een behoorlijke happening. En zo hoort het ook vinden de meesten: Een heuse ceremonie op een mooie locatie (natuurlijk vooraf gegaan door een nette officiële uitnodiging), persoonlijke toespraken, koffie vóór en een borrel ná, het uitdelen van rozen en uiteraard een strikte dresscode voor black and tie en eveningdress of cocktail. Sommigen vinden zelfs cabaret op een gelegenheid als deze onmisbaar en ook wordt hier en daar gepleit voor het uitdelen van studentenbaretten. Wat de gekozen invulling voor de ceremonie uiteindelijk ook wordt, niemand acht een diploma- of buluitreiking compleet zonder
champagne!

Of..?

Hier en daar zijn er ook nog andere geluiden te horen. Er zijn studenten voor wie groot ceremonieel vertoon niet zo nodig is en op de bewuste dag hooguit act de presence geven voor het goede gevoel van pa en ma. Voor deze gegradueerden had het papiertje bij wijze van spreken ook wel per post toegezonden kunnen worden! Helemaal geen feest dan? Zeker wel, maar dan wel met alleen vrienden... en champagne!

En jij? Liever een volledige ceremonie met alles erop en eraan? ("Kom zeg! Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt voor deze prestatie en dat mag iedereen weten ook!") Of je diploma of bul per post en een feestje in besloten kring? ("Ben blij dat dit klaar is! Laat mij maar een glaasje champagne drinken met alleen mijn echte vrienden!")

Eindelijk naar het HBO of de universiteit! Maar dan wel zónder champagne...
Evenals studenten lusten ook (oud)scholieren best wel een glaasje champagne. En al helemaal bij de uitreiking van hún diploma. Ook scholieren hebben een flink traject afgelegd tot aan hun examen en de gang naar een HBO of universiteit mag zeker gevierd worden met het heffen van een glas vol goede bubbels. Nou, niet meer dus...

Halverwege 2009 is de Nederlandse overheid gestart met de campagne "Onderwijs Alcoholvrij". Vanuit de stelling:  "scholen zijn geen plek om alcohol te verkopen", streeft Den Haag naar een volledig verbod op alcoholconsumptie in schoolgebouwen of op schoolevenementen. De gemeente Den Haag heeft zich als eerste gemeente bij deze stelling aangesloten met een per direct, algeheel verbod op het schenken van alcohol op al haar scholen.

Voor wat betreft de discussie over het verschil tussen de begrippen alcohol verkopen en alcohol schenken; daar gaan we ons in dit artikel in ieder geval niet mengen. Het feit blijft echter dat deze campagne meer gelegenheden en doelgroepen treft dan alleen de jaarlijkse schoolfeesten met de typische biertjes en wijntjes. Het schenken van champagne of andere alcoholhoudende dranken op bijvoorbeeld reünies of recepties aan oud-leerlingen, docenten, ouders of andere volwassenen is binnen deze nieuwe regelgeving eveneens taboe. Een diploma uitreiking voor geslaagde eindexamenkandidaten vormt hierop geen uitzondering.

Alle geslaagde oud-leerlingen zullen het voor de afsluiting van hun middelbareschool tijdperk en inleiding van hun nieuwe leven als student, helaas zonder champagne moeten stellen!

 

Kort fragment uit de geschiedenis
Moet de student van tegenwoordig nog rondkomen met weinig geld en genoegen nemen met een kamer ter grootte en met de bijbehorende luxe van een kippenhok? Vroeger was dat wel anders!

Halverwege de 19e eeuw waren de meeste studenten van rijke komaf. Met royale ouderlijke toelages leefden de studenten een luxe (en vaak flamboyant) leven waarin de champagne rijkelijk (en in veel gevallen dagelijks) vloeide. Hierover schreef de humorist "Klikspaan" in zijn beroemde werk "Studententypen" de volgende passage:
"Student, vorst in het rijk der ongebondenheid, vrijste der vrije wezens, rijkste der rijken, vanwege het ongelofelijke krediet, schepsel hetwelk buiten de schepping staat, voor wie de zon geen dag maakt, noch de duisternis nacht! Zijn pet is hem de muts der Vrijheid, zijn knods van Hercules, zijn oppasser een Heloot, slechts waardig het slijk van zijne bezoedelde laarzen te likken!"

Hoe tijden toch kunnen veranderen...