Clicky

  • Voor 14:00 uur besteld,
    vandaag bezorgd
  • 7 dagen versgarantie
  • Veilig betalen en achteraf betalen mogelijk
088-1108095
Klantenservice open

Wijn Etiquette, tafelmanieren en tips

- Tips voor het serveren van wijn, wijn etiquette
- Tafelmanieren

Hoe houd je je wijnglas eigenlijk vast? Waar ga je tijdens een diner aan tafel zitten? Welke wijn drink je bij welk gerecht? Hoe gebruik je een servet? En mag je je tanden eigenlijk wel zomaar in een stokbroodje zetten?

Omdat we bij Giftcompany.nl ons niet alleen bezig houden met het leveren van goede champagne en wijnen, maar goede / leuke / praktische informatie omtrent AL onze producten ook belangrijk vinden, volgt hier een artikel over algemene tips, wijn etiquette en correcte tafelmanieren.

Tips voor het serveren van wijn, wijn etiquette
Over het algemeen zijn er twee vuistregels waar men doorgaans aan vast dient te houden als het gaat om het serveren van wijn, namelijk:

 

1. Drink rode wijn bij vlees en witte wijn bij gevogelte en vis
2. Vergeet regel 1 en combineer iedere wijn met ieder gerecht naar je eigen smaak.


Wanneer het aankomt op persoonlijke smaak, zijn er eigenlijk geen vaste do's en don'ts. Uiteraard bestaan er natuurlijk wel een aantal alom geliefde klassieke combinaties die zich keer op keer maar weer bewijzen. Gebaseerd op algemene ervaringen zijn de onderstaande combinaties het noemen zeker waard. Maar let op: sauzen kunnen met hun uitgesproken smaken alles weer veranderen. Vraag daarom altijd aan de ober, de sommelier of de kok naar een "vooruitzicht" van de gekozen smaken. Maar over het algemeen:
 

- Wordt bij gerechten met kerrie, azijn en andere scherpe zuren geen wijn gedronken
- Worden droge wijnen voor zoete wijnen geserveerd
- Worden oudere wijnen vanwege hun vaak uitgesproken smaak meestal niet voor jongere wijnen gedronken
- Wordt een rode Bourgogne niet voor een rode Bordeaux geschonken
- Wordt een witte Bourgogne juist vóór een witte Bordeaux geschonken
- Is het gezegde "Bier na wijn geeft venijn" niet uit de lucht gegrepen
- Is het aan te raden om dezelfde wijn te schenken die eventueel in (een van) de gerechten verwerkt is
- Is het natuurlijk een leuke "touch" om bij streekgerechten ook een wijn uit dezelfde streek te serveren


En verder...
 

- Mogen helaas (of misschien juist wel gelukkig) alleen professionele wijnproevers slurpen bij het wijn proeven
- Pak je een wijnglas altijd op bij de steel om te voorkomen dat de wijn in het glas door je hand verwarmd wordt
- Is het zeker de moeite waard om voor het drinken eens naar de kleur van je wijn te kijken
- Is het niet gepast om in je eentje voor de toast alvast te beginnen met drinken
- Wil je vetvlekken op je wijnglas voorkomen; het is dus een aanrader om tijdens het eten je mond af te vegen voordat je een slok neemt
- Wordt het wijnglas altijd boven de messen en lepels of midden boven het bord geplaatst

- Is het niet netjes om een cadeau gekregen fles direct te openen en te nuttigen

- Is het wel netjes om je glas tussen de slokken weer neer te zetten en dus niet constant met je wijnglas in je handen te blijven staan / zitten



Tafelmanieren
Niet met volle mond praten, niet teveel alcohol drinken en niet mobiel bellen aan tafel. Het zijn typische voorbeelden van goede tafelmanieren die iedereen (als het goed is) wel kent. Maar behalve deze open deuren zijn er ook tafelmanieren en etiquettes die iets verder gaan en wellicht niet bij iedereen bekend zijn. En het begint al bij het plaatsnemen aan tafel...

Wie zit waar?

- Bij het aan tafel gaan is het gebruikelijk dat de gastvrouw en/of gastheer als eerste gaat zitten. De gastvrouw of gastheer kan er ook voor kiezen om een teken te geven waarop het gezelschap kan gaan zitten
- De belangrijkste mannelijke gast neemt rechts van de gastvrouw plaats

- De belangrijkste vrouwelijke gast zit rechts van de gastheer. Links van de gastheer zit de op een na belangrijkste gast uit het gezelschaP
- Paren zitten doorgaans niet naast elkaar
- Dames en heren zitten zo veel mogelijk om en om

 

Aanvang van het diner
- Het is niet beleefd om voor de gastvrouw of gastheer te beginnen met eten en/of drinken
- Bij een goed gedekte tafel zullen de vorken links en de lepels en de messen rechts van het bord geplaatst zijn: in volgorde van gebruik, van buiten naar binnen
-
Het servet wordt een keer dubbelgevouwen op schoot gelegd. Je gebruikt vervolgens de naar binnen gevouwen zijde. Wanneer je het servet weglegt doe je dat door het servet opgevouwen, links van het bord te leggen


Tijdens het diner
- Stokbrood wordt dus niet afgebeten! Breek de stukjes met de hand af
- Het is absoluut "not done" om zout of peper over het eten te strooien voordat je geproefd hebt
- Reik niet voor andere gasten langs. Vraag liever of iemand iets aan wil geven.
- De laatste hap uit de pan of schaal; schep deze alleen op je bord op aangeven van de gastvrouw of gastheer
- Tijdens het eten gaat men alleen van tafel in geval van nood
- Uiteraard wordt er aan de dinertafel niet gerookt


Diner in een restaurant
- Het geven van een fooi is een net gebaar maar is geen absolute verplichting; Wanneer je niet tevreden bent is een fooi zeker geen "must"
- Wanneer je de rekening met pin of creditcard betaald, kun je overwegen om de fooi vervolgens contant te geven aan de bediening
- Hoeveel fooi? In Nederland wordt een fooi (mede afhankelijk van de eetgelegenheid) tussen de 6 en 10% van de rekening als passend beschouwd